

INTERNATIONAL INSTITUTE FOR THE UNIFICATION OF PRIVATE LAW INSTITUT INTERNATIONAL POUR L'UNIFICATION DU DROIT PRIVE

EN

UNIDROIT Working Group on the Legal Nature of Voluntary Carbon Credits Second session (hybrid) Rome, 22-24 April 2024 UNIDROIT 2024 Study LXXXVI – W.G.2 – Doc. 1 English only April 2024

ANNOTATED DRAFT AGENDA

- 1. Opening of the session and welcome
- 2. Update on the appointment of the Chair of the Working Group
- 3. Adoption of the agenda and organisation of the session
- 4. Consideration of matters identified in the Revised Issues Paper (Study LXXXVI W.G.2 Doc. 2)
 - a. Preliminary matters;
 - b. Structure of the future instrument; and
 - c. Content of the future instrument
- 5. Presentations by representatives of independent carbon standard setters and registries
- 6. Organisation of future work
- 7. Any other business
- 8. Closing of the session

ANNOTATIONS

Item No. 1 Opening of the session and welcome

- 1. The Second Session of the Working Group will take place on 22, 23, and 24 April 2024.
- 2. The meeting will be held at the seat of UNIDROIT located in Via Panisperna 28 Rome (Italy). Experts are encouraged to attend in person, though remote participation via Zoom will be possible.
- 3. A link to join the session remotely will be sent to virtual attendees prior to the meeting. There will be an opportunity to test the connection prior to the start of the session.
- 4. The Second Session of the Working Group on the Legal Nature of Voluntary Carbon Credits ("VCCs Working Group") will be opened by the UNIDROIT Secretary-General on **Monday 22 April at 11:00 CEST**.

Item No. 2 Update on the appointment of the Chair of the Working Group

- 5. Professor Hideki Kanda, Emeritus Professor at the University of Tokyo and Member of the UNIDROIT Governing Council, has been appointed by the UNIDROIT Secretariat to act as Chair of the VCCs Working Group.
- 6. Because Prof Kanda is not available to join the second session of the VCCs Working Group, the meeting will be chaired by UNIDROIT Secretary-General Prof Ignacio Tirado.

Item No. 3 Adoption of the agenda and organisation of the session

7. It is proposed that discussions be held as per the below tentative timetable.

Monday 22 April

Opening and 1^{st}	11:00 - 13:00 CEST	120 minutes
Discussion		
Lunch	13:00 - 14:30 CEST	90 minutes
2 nd Discussion	14:30 - 16:00 CEST	90 minutes
Coffee break	16:00 - 16:15 CEST	15 minutes
3 rd Discussion	16:15 - 17:30 CEST	75 minutes

Tuesday 23 April

1 st Discussion	11:00 - 13:00 CEST	120 minutes
Lunch	13:00 - 14:00 CEST	60 minutes
2 nd Discussion	14:00 - 14:30 CEST	30 minutes
Presentations by	14:30 - 17:30 CEST	180 minutes
independent carbon		
standard setter		
representatives		

Wednesday 24 April

1st Discussion	11:00 - 13:00 CEST	120 minutes
Lunch	13:00 - 14:00 CEST	60 minutes

 2^{nd} Discussion and 14:00 - 16:00 CEST 120 minutes Closing

Item No. 4 Consideration of matters identified in the Revised Issues Paper (Study LXXXVI – W.G.2 – Doc. 2)

8. The Working Group is encouraged to focus its discussion on Section III of the Revised Issues Paper concerning the proposed content of the future instrument.

Item No. 5 Presentations by representatives of independent carbon standard setters and registries

9. Representatives from independent carbon standard setters and registries have been invited to present to the Working Group during its second session. The representatives have been asked to focus on how the verified carbon units are created/issued, evidenced, identified/individualised, transferred, encumbered and retired or otherwise cancelled.

Item No. 6 Organisation of future work

10. It is proposed that the Third Session of the Working Group be held from <u>4 September to 6</u> <u>September 2024</u>.